Nieuws Curaçao

Alle buitenland-vluchten Insel geannuleerd

Door Harald Linkels

Kralendijk -Amper een dag na de bekendmaking van een overeenkomst tussen het Land Curaçao en luchtvaartmaatschappij Insel Air voor het verlenen van financiële steun van zo’n 33 miljoen gulden, heeft de carrier welhaast al haar vluchten van en naar het buitenland geannuleerd. Volgens het statusoverzicht van haar website www.fly-inselair.com voert de maatschappij vandaag slechts 1 vlucht uit vanuit het buitenland, namelijk van Port-of-Spain (Trinidad) naar Curaçao.

De geannuleerde vluchten zijn alle vluchten die met de grote vliegtuigen van Insel worden uitgevoerd. Hoewel de luchtvaartmaatschappij zelf nog geen uitleg heeft gegeven over de annulering van welhaast alle vluchten, schijnt de annulering het gevolg te zijn van inspecties die aan de vliegtuigen worden uitgevoerd door het departement van luchtvaart van zowel Aruba als Curaçao.

Recente incidenten op een aantal vluchten schijnt hierbij aanleiding te hebben gegeven voor twijfels over de luchtwaardigheid van de vliegtuigen van Insel Air, dat al enige tijd in financiële problemen verkeert. Zo moest een vlucht van Insel Air van Curaçao naar Miami kortgeleden een noodlanding maken, nadat de cabinedruk wegviel en passagiers enige tijd gebruik moesten maken van de zuurstofmaskers. Daarnaast is te horen dat piloten van de luchtvaartmaatschappij begin deze week weigerden op te stijgen van de luchthaven van Sint Maarten omdat de kist niet in vliegwaardige staat zou zijn.

De annulering van bijna alle vluchten, op die naar Bonaire en Aruba na, is vooral opvallend omdat zij een dag komt na de ondertekening van de overeenkomst van de overheid die volgens de Facebook Page van Minister van Vervoer Suzanne Camelia-Römer leidt tot de redding van de luchtvaartmaatschappij.

Communicatie is nooit de sterkste kant geweest van de lokale luchtvaartmaatschappij, die ook gisteren en vandaag geen informatie aan haar passagiers verstrekte wat nu eigenlijk aan de hand is en wat passagiers kunnen verwachten.

Ondertussen kost de huidige situatie de maatschappij ook handen vol met geld. Gisterenavond moesten grote groepen passagiers op Curaçao onder worden gebracht in hotels, nadat hun vlucht was geannuleerd. Het gaat hierbij onder andere om vluchten naar Medellin, Caracas, Paramaribo, Manaus en Georgetown. Hierbij moet worden bedacht dat de situatie op de andere luchthavens buiten Curaçao, waar passagiers eveneens niet konden vertrekken, niet anders zal zijn. Ook werden door Insel Air volop consumptiebonnen uitgedeeld aan passagiers die te maken hadden met urenlange vertragingen.

Grondpersoneel van Insel Air op de luchthaven van Curaçao zei gisteravond zelf ook niet over informatie te beschikken over de status van vluchten, of de oorzaak van de vertragingen, behalve dat deze met onverwachte inspecties te maken zouden hebben.

Op de website van de luchtvaartmaatschappij was, tegen het middaguur, nog geen informatie terug te vinden over de situatie met de geannuleerde vluchten.

Deel dit artikel